BackBackMenuCloseClosePlusPlusSearchUluleUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB Corporation

TOPradio moet blijven!

Digitaal radio luisteren is dé toekomst

About the project

TOPradio, dé zender voor dance en urban in Vlaanderen, dreigt te verdwijnen door een beslissing van de Vlaamse Overheid. TOPradio wordt verplicht om te stoppen met FM-uitzendingen op 31 december 2017. Dit willen we samen met jou niet zomaar laten gebeuren. Wij zijn hét station van de vooruitgang en weten als geen ander dat radio digitaal wordt!

TOPradio kan dus blijven … op DAB+ en via streaming maar dan hebben we wél jouw hulp nodig.

Om TOPradio één jaar lang op DAB+ te laten uitzenden hebben we minstens 75 000 euro nodig.

Gelukkig is er naast FM ook DAB+. Voorlopig is DAB+ nog nieuw voor veel mensen maar in 2022 wordt DAB+ dé norm om radio te luisteren. Samen met luisteren via het internet (streaming) wordt het de manier om radio te luisteren in de toekomst. Met een DAB+ radiotoestel kan je TOPradio nationaal (in héél Vlaanderen en grote delen van Wallonië) beluisteren zonder ruis en in perfecte kwaliteit.

Wat zijn nu de voordelen van de nieuwe uitzendtechniek DAB+?

DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht). Dat in tegenstelling tot internetradio. Daarbij wordt gestreamd via een telecommunicatienetwerk en daaraan zijn kosten verbonden voor jou, de luisteraar, afhankelijk van de tarieven van provider. Streaming via je smartphone zuigt ook je batterij razendsnel leeg.

DAB+ is altijd, overal en zuiver: je zal ons eindelijk ook kunnen ontvangen in heel Vlaanderen en zelfs in Wallonië op plaatsen waar dat vroeger niet het geval was. Ook het geluid is helderder. Dat zijn meteen de grootste voordelen t.o.v. de huidige fm-ontvangst.

DAB+ is milieubewust: uitzenden via de nieuwe uitzendtechniek DAB+ is duurzaam en verbruikt tot 80 procent minder energie dan via de huidige analoge zendmasten.

Daarnaast kunnen we naast audio ook visuele informatie meesturen naar je radiotoestel (zoals kaartjes met verkeersinformatie, weer- of nieuwsberichten, albumcovers, ...).

Hoe kan je in DAB+ luisteren in de auto (en thuis)?
Om DAB+ te kunnen ontvangen heb je een radiotoestel nodig die het DAB+-signaal kan ontvangen. Je kan tegenwoordig radio's kopen met zowel fm als DAB+-ontvangst. Vraag er dus naar in de winkel of bij je autodealer. 


Via TOPradio.be en digitaleradio.vlaanderen vind je alle antwoorden op je vragen over DAB+.
Nog een onbeantwoorde vraag of hulp nodig om zo vlot en goedkoop mogelijk over te schakelen naar DAB+? Stuur ons dan een e-mail: [email protected]

Uitzenden via DAB+ kost ons maandelijks vele duizenden euro’s via Norkring, het private bedrijf dat het digitale zenderpark beheert. De voorbije jaren werden de DAB+ distrubutiekosten betaald met de (regionale) FM-reclame-inkomsten. Deze inkomsten vallen, door de recente overheidsbeslissing, vanaf januari 2018 volledig weg.

Luisteren via DAB+ is in Vlaanderen nog niet helemaal ingeburgerd en dat is een probleem voor ons aandeel digitale reclame-inkomsten. Momenteel heeft amper 6% van de Vlamingen een DAB+ ontvanger thuis of in de auto. Natuurlijk zal TOPradio er met verschillende radio-acties alles aan doen om DAB+ zo snel mogelijk tot bij het grote publiek te brengen.

Ondertussen heeft onze petitie voor het behoud van TOPradio op FM op www.TOPradiomoetblijven.be al meer dan 70 000 mensen aangetrokken. Op de officiële Facebookpagina van TOPradio en de onofficiële fangroep ‘TOPradio moet blijven bestaan’ kwamen luisteraars met allerlei concrete voorstellen om onze actie te ondersteunen. Het oprichten van een crowdfundingproject was er één van.

What are the funds for?

Op vrijdag 7 november was mediaminister Sven Gatz te gast bij TOPradio. Op de officiële vraag om overheidssteun te krijgen kon de minister niet ingaan. Daarom hebben we jouw bijdrage, hoe bescheiden die ook is, hard nodig want om te mogen uitzenden via DAB+ moet een bedrag betaald worden aan de zenderexploitant Norkring.

Met 75 000 euro kunnen we TOPradio al 1 jaar aanbieden via DAB+!

Met dit bedrag betalen we de transmissiekost, alsook de kosten om de TOPradio-muziek via de livestream (luisteren via internet) te blijven aanbieden. 

About the project owner

TOPradio maakt al meer dan 20 jaar radio met veel passie. We begonnen ooit lokaal in Gent met Radio One, een station met dansbare muziek voor een relatief jonge doelgroep. Het nieuwe radiostation moest zich richten op een leeftijdsgroep van 15 tot 35 jaar en Vlaamse muziek was uit den boze. Daarna zonden we uit onder naam van Radio S.I.S..

Nog later werd 'Dansradio Vlaanderen' de voorloper van het huidige TOPradio. In 1996 werd TOPradio geboren en al snel groeide het aantal TOPradio-frequenties in Vlaanderen. Elke 30-er herinnert zich ook nog de legendarische radioprogramma's van Peter Hoogland (Het Land Van Hoogland) uit het einde van de jaren 90.TOPradio is ondertussen een begrip in Vlaanderen. Net zoals vroeger zijn we ook vandaag innovatief en kijken we naar de toekomst. Die toekomst is digitaal. We Love Music. Elke dag is TOPradio de partystation voor Vlaanderen met de beste dance, hits, r&b, drum 'n' bass en dj-sets. Volg ons via TOPradio.be of Facebook, Twitter en Instagam!

THANKS TO YOU van ...
Yoren, X-TOF, Wouter, Nick, Neon, Jonathan, Youri, Koen, Hans, Vinn, Jeroen, Geert, Daan, Christophe, Caro, Bram, Eveline en Bruno!