Warning, our website may not display or work properly on your browser.
We recommend that you update it if you can.

Update my browser
I don't want or I can't update my browser
BackBackMenuCloseClosePlusPlusSearchUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB CorporationBcorp

KEMPENATLAS

boek en tentoonstelling over het geheugen en de toekomst van de Antwerpse Kempen

About the project

LAATSTE UPDATE:
We hebben ons oorspronkelijke én tweede doel gehaald en meer dan 13.000 euro opgehaald. Fantastisch! Heel veel dank aan iedereen die deze crowdfunding tot een succes heeft gemaakt. Blijf de KEMPENATLAS volgen op www.ar-tur.be

UPDATE 2:
Inmiddels hebben we ook ons tweede doel van 130% gehaald. Ongelofelijk! Nogmaals dank aan jullie allemaal.

De actie loopt nog door tot en met vrijdag 30 juni. Alles wat we extra binnenhalen zullen we gebruiken om de tentoonstelling nog net iets mooier en beter te maken. Iedereen kan deze laatste uren dus nog gebruikmaken van de fikse kortingen! 

UPDATE 1:
We hebben ons doel gehaald!
Ruim voor het einde van de actie hebben we het volledige bedrag van 10.000 euro opgehaald voor de KEMPENATLAS. Geweldig! Heel veel dank aan iedereen die een financiële bijdrage deed of die ons bericht mee verspreidde.

Maar we gaan door. De crowdfunding loopt nog tot vrijdag 30 juni en natuurlijk willen we deze laatste 10 dagen niet onbenut laten. Daarom lanceren we een tweede doel.

We willen graag een introductievideo maken voor in de tentoonstelling. De tentoonstelling bestaat namelijk uit heel wat onderdelen; nieuw getekende kaarten, historische kaarten, werk van vier kunstenaars, archiefmateriaal, atelierruimte, ... Een duidelijke introvideo zal je als bezoeker snel een goed beeld geven van wat je allemaal kunt verwachten.

Als het ons lukt om 3.000 euro extra op te halen, kunnen we deze video realiseren.

Let’s go 130%!

De gronden van de Kempen zijn schraal. En juist die gronden blijken al eeuwen een rijke voedingsbodem voor vernieuwende ideeën en projecten. Of het nu gaat om bodemverbetering, landbouw, industrie, zorg of woonomgevingen. Al die ideeën en projecten in de Antwerpse Kempen verzamelen we met AR-TUR. We zetten ze – letterlijk – op de kaart in de KEMPENATLAS.

De KEMPENATLAS wordt een groot boek boordevol kaarten, kennis en verhalen over de Antwerpse Kempen. Én een tentoonstelling in Cultuurhuis de Warande in Turnhout. Aan de hand van speciaal gemaakte kaarten, foto’s, archiefbeelden en teksten ontdek je de regio.

Ben je een Kempenaar? De speciaal gemaakte kaarten geven je een nieuwe kijk op jouw streek. Wist je dat er een vergeten netwerk van buurtspoorwegen is? En dat we nu wonen op gronden die eeuwenlang door mensenhanden geschikt zijn gemaakt voor landbouw? In de KEMPENATLAS ontdek je meer over jouw streek en leer je nieuwe wetenswaardigheden.

Is de Kempen jou nog onbekend? De KEMPENATLAS geeft je de perfecte introductie van deze regio. Het boek en de tentoonstelling tonen hoe de Antwerpse Kempen ontwikkeld zijn en bieden een blik op de toekomst. De thema’s die aan bod komen zijn niet alleen hier belangrijk, maar dienen zich aan in heel Vlaanderen.

Jouw bijdrage is onmisbaar om de KEMPENATLAS – boek én tentoonstelling – in september 2017 te kunnen presenteren.

De KEMPENATLAS wordt een boek op groot formaat van ongeveer 200 pagina's. Het bestaat uit drie delen:

1. KAARTEN
Dit deel is opgebouwd rond twaalf thema’s: bodem, water, natuur, energie, mobiliteit, landbouw, wonen, militair, industrie, welzijn, cultuur en grenzen. Voor elk thema vind je in het boek speciaal gemaakte kaarten door het bureau MUST. Een tekst geschreven door dé experten op het thema geeft je verdere uitleg.

2. PLEKKEN
Schrijfster Leen Huet maakt verhalen over twintig bijzondere plekken in de regio. Denk aan het Atoomdorp in Mol, Bobbejaanland, de grenzen van Baarle Hertog of het Albertkanaal. Bij de teksten vind je historische foto's en archiefmateriaal.

3. BEELDEN
Een reeks foto’s van de architectuurfotograaf Filip Dujardin maakt het boek compleet.


Filip Dujardin voor de KEMPENATLAS.

In de tentoonstelling kun je de speciaal gemaakte kaarten bekijken op groot formaat. Maar de tentoonstelling doet meer dan je de weg wijzen in de regio. De ruimtelijke uitdagingen spreken ook de verbeelding aan. Kom in ons ‘kaartenmakersatelier’ en deel je visie met ons. Verdwaal in de kaarten en laat je verrassen door de beelden, objecten en verhalen over twintig bijzondere plekken in de Kempen.

De kunstenaars Karl Philips, Chloé Dierckx, Sofie Van der Linden en Filip Dujardin ontdekken al wandelend de Kempen. Hun werk toont je verborgen zaken zoals vergeten handelsroutes, persoonlijke geschiedenissen en mentale ruimtes.

De tentoonstelling kun je bezoeken in Cultuurhuis de Warande in Turnhout van 15 september tot en met 19 november 2017.

AR-TUR maakt de KEMPENATLAS natuurlijk niet alleen. We werken samen met een hele groep van enthousiaste en kundige mensen:

 • Maarten Van Acker van de Universiteit Antwerpen
 • Het team Tentoonstellingen van de Warande
 • Bas Van der Veken van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
 • Joeri De Bruyn van Uitgeverij Public Space
 • Een team van kaartenmakers van MUST stedebouw
 • Fotograaf Filip Dujardin
 • Auteur Leen Huet
 • Vormgever Rene Tichelaar van Anagramme
 • Tentoonstellingsontwerper Dries Otten
 • De erfgoedcellen Noorderkempen, K.ERF en Kempens Karakter
 • Drukkerij De Jong
 • Vlaamse Overheid
 • Provincie Antwerpen
 • En niet te vergeten: meer dan dertig lokale en academische kenners die de teksten schrijven en het boek en de tentoonstelling mee samenstellen.

What are the funds for?

Het project KEMPENATLAS valt uiteen in een aantal delen. Het maken van het boek is gefinancierd met ondersteuning van de Vlaamse Overheid en de Provincie Antwerpen.

Bij het boek willen we ook een tentoonstelling maken om de verzamelde kennis, ideeën en verhalen nog breder te kunnen verspreiden. Voor het realiseren van de tentoonstelling komen we op dit moment nog 10.000 euro tekort.

MOBIEL KAARTENMAKERSATELIER
Anders dan anders willen we de tentoonstelling 'mobiel' maken, zodat je deze later ook op andere plekken zult zien opduiken. We zullen de 10.000 euro inzetten om het ontwerp en de opbouw van de tentoonstelling hiervoor geschikt te maken. Zo maken we van de tentoonstelling een duurzaam geheel, dat meerdere jaren kan meegaan.

Wij, Edith en Evelien, gaan met AR-TUR straks zelf kantoor houden in de tentoonstelling. Aan een grote werktafel kunnen we groepen ontvangen en workshops organiseren. Op die manier kunnen we jouw ideeën voor de toekomst van de Kempen direct verzamelen.

Dit ‘kaartenmakersatelier’ met kantoor en werktafel willen we de komende jaren steeds meenemen. Je kunt ons dan op meerdere plekken in de Kempen zien verschijnen.

Dries Otten werkt op dit moment aan het tentoonstellingsontwerp. De tentoonstelling geeft je een overzicht van de kaarten, foto’s, objecten, video’s en kunstwerken. Het moet een beleving zijn om de tentoonstelling te bezoeken, zodat je met volop nieuwe kennis en verhalen naar huis gaat.

Jouw bijdrage is onmisbaar! Wanneer je mee de KEMPENATLAS mogelijk maakt, vermelden we je met naam in het boek.

Benieuwd naar de exclusieve fotoprint van Filip Dujardin (tegenprestatie van €275 of meer)? Je krijgt na afloop van de crowdfundingsactie keuze uit een aantal prachtige foto's die Filip maakt voor de KEMPENATLAS. Zo krijg je zeker een foto naar je smaak!


Filip Dujardin voor de KEMPENATLAS

About the project owner

Hallo! Wij zijn Evelien Pieters en Edith Wouters van AR-TUR.

AR-TUR is het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen. Een culturele architectuurorganisatie. AR-TUR werkt vanuit Cultuurhuis de Warande in Turnhout aan projecten in de Antwerpse Kempen.

De KEMPENATLAS is de aftrap van het KEMPENLAB. Daarin experimenteren we met ruimtelijke vraagstukken in de Kempen. Mensen van allerlei achtergronden gaan samen in gesprek over de ruimte en de gebouwde omgeving.

Meer over AR-TUR vind je op www.ar-tur.be. En je kunt alle nieuws volgen op Facebook en Twitter.
Je kunt ook altijd een berichtje achterlaten als je nog vragen hebt.