Warning, our website may not display or work properly on your browser.
We recommend that you update it if you can.

Update my browser
I don't want or I can't update my browser
BackBackMenuCloseClosePlusPlusSearchUluleUluleChatFacebookInstagramLinkedInTwitterYouTubefacebooktwitterB CorporationBcorp

De aardbevingen gaan door; steun Groningen!

Doneer en ontvang de tweetalige editie van het gedicht Groningen/Grunnen van Huub Oosterhuis en met een vertaling van Marten van Dijken.

About the project


NOS Nieuws • Regionaal nieuws • 14-07 • 2020 ZWAARSTE AARDBEVING 2020 GEMETEN bij LOPPERSUM

Aardbeving met kracht van 2,7

In Loppersum heeft zich vanmiddag, 14 juli,  een aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 2,7. Daarmee is het de zwaarste aardbeving van dit jaar.

De zwaarste beving in de provincie Groningen tot nu toe dit jaar was op 2 mei bij Zijldijk. Die had een kracht van 2,5 en leidde tot bijna honderd schademeldingen.

De zwaarste beving ooit in Groningen was in 2012 bij Huizinge, met een kracht van 3,6.

87 aardbevingen

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen al vele jaren gas wordt opgepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5.

Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022. Burgemeester Hans Engels van Loppersum zegt op Twitter dat er in Den Haag meer actie ondernomen moet worden.

 

 

bron: Trouw, de Verdieping

Stel je eens voor; je zit in quarantaine. Je huis begint te beven en je kan nergens heen. De politiek kijkt niet of nauwelijks naar je om. De angst voor het onbekende en de frustratie van de coronacrisis, en dat doormengd met het onvoorspelbare kwaad van de aardbevingen, die de provincie Groningen en haar inwoners nog alsmaar teisteren...

De aardbevingen in Groningen gaan gewoon door.

Steun daarom de Groningers, juist nu!

 

Al voor de coronatijd had dichter-theoloog Huub Oosterhuis het plan gevat om zijn gedicht Groningen op nieuw uit te geven.

Hij schreef het toen hij zelf in Groningen woonde en studeerde en heeft warme herinneringen aan de provincie en haar mensen. Nu 60 jaar later liet hij het in het Grunnings vertalen door Marten van Dijken. Met dit prachtig uitgegeven en unieke boekje - in boekdruk gedrukt en handgebonden - wil hij geld inzamelen voor Stut en Steun, een algemeen steunpunt voor een ieder die schadelijke gevolgen ondervindt ten gevolge van de gaswinning in Groningen. Stut en Steun heeft te kennen gegeven de opbrengst van deze actie te willen besteden aan hun project dat werkt aan een spreekuur- en een informatieloket voor de gedupeerde bewoners. U kunt dit initiatief ondersteunen door hier te doneren.

What are the funds for?

De opbrengst van de verkoop van de bundel Groningen/Grunnen en de donaties gaan in zijn geheel naar een belangenbehartigende organisatie in Groningen, en direct naar gedupeerden van de aanhoudende bevingen. Wilt u of uw organisatie in aanmerking komen voor het door ons ingezamelde bedrag? Schrijf ons een mail met duidelijke vermelding van de klacht, en waar de financiele steun voor nodig is. 

Het bedrag zal worden overhandigd begin 2021 door Huub Oosterhuis in de Martinikerk te Groningen.

mailen kan naar [email protected]

 

 

 

About the project owner

De Stichting Huub Oosterhuis Fonds werd aan Huub Oosterhuis officieel cadeau gedaan tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van zijn 80ste verjaardag in 2014.

Het fonds is ontwikkeld tot een stichting en heeft als doel bij te dragen aan de verspreiding en behartiging van zijn gedachtegoed en oeuvre. Daartoe ondersteunt de stichting ook maatschappelijke, literaire, culturele en levenbeschouwelijke projecten.

 

Share Follow us